Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η σύγχρονη άποψη για την υγεία, επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην πρόληψη και την πρώιμη ανίχνευση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, πριν ακόμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ ο Ιπποκράτης τονίζει την αξία της προληπτικής ιατρικής  με τη φράση κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν ”.

Στις μέρες μας, η ιατρική έχει αποσαφηνίσει την σχέση των σημαντικότερων αιτιών θανάτου με τους παράγοντες κινδύνου που σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν. Οι διαγνωστικές μέθοδοι που έχουμε σήμερα στην διάθεση μας, βοηθούν σε πολλές περιπτώσεις να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάποια ασυμπτωματική νόσο πριν ακόμα αυτή εξελιχθεί.

Η αξία της πρόληψης, δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα καλά αντιληπτή από την κοινότητα, γεγονός που οδηγεί στην έξαρση νοσημάτων, που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Στην εποχή του Covid 19 με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που βιώνουμε η κοινότητα έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την πρόληψη, με το φόβο ή τη δικαιολογία του κορωνοϊού, με αρνητικές όμως επιπτώσεις σε όλους τους  τομείς της υγείας.

Η κατάχρηση των προληπτικών εξετάσεων, από την άλλη πλευρά, αποτελεί εξίσου λάθος προσέγγιση. Χρειάζεται προγραμματισμός και τακτική αξιολόγηση από τον προσωπικό μας ιατρό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αποτελέσματα εξετάσεων προληπτικού ελέγχου, αντί να αξιολογηθούν από το γιατρό, ξεχνιούνται από τον ασθενή σε κάποιο συρτάρι, με αποτέλεσμα πιθανοί κίνδυνοι που εμφανίζονται στα αποτελέσματα των εξετάσεων να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η πρωτοβάθμια πρόληψη απευθύνεται σε ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού, με την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, είτε αυτό έχει να κάνει με την σωστή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και άλλων βλαπτικών παραγόντων αλλά και την συχνή άσκηση. Πρόκειται δηλαδή για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση όλων εκείνων των παραγόντων κινδύνου που απειλούν την υγεία μας.

H δευτεροβάθμια πρόληψη στοχεύει στη μείωση των σοβαρότερων συνεπειών της νόσου, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν σε άτομα και πληθυσμούς για την έγκαιρη ανίχνευση και τη γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση. 

Στα πλαίσια της  δευτεροβάθμιας πρόληψης, περιλαμβάνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος τόσο με αιματολογικές εξετάσεις, όσο και με  στοχευμένες άλλες περιοδικές  ιατρικές εξετάσεις, όπως το τεστ παπ ή μαστογραφία για τις γυναίκες.

Ο ετήσιος αιματολογικός προσυμπτωματικός έλεγχος συστήνεται για όλους τους ενήλικες, ενώ ο έλεγχος πρέπει να διευρύνεται, σύμφωνα πάντα και με τα προβλήματα υγείας του κάθε ατόμου αλλά και με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Τα παιδια θα πρέπει να εξετάζονται για πιθανή έλλειψη σιδήρου μεταξύ 9-12 μηνών, ενώ αυτά που έχουν παράγοντες κινδύνου η εξέταση να επαναλαμβάνεται και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι χρειάζεται η διατήρηση μίας καλής και μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον προσωπικό μας γιατρό, καθώς είναι αυτός που γνωρίζει το ιστορικό μας, και θα μας καθοδηγήσει  στον καθορισμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος εργαστηριακών εξετάσεων. Στην συνέχεια είναι αυτός που θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, και θα διακρίνει έγκαιρα ενδεχόμενων παραγόντων κινδύνου συμβουλεύοντας μας για τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για την αντιμετώπισης τους.

Οι παράγοντες κινδύνου ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα την ηλικία του ατόμου, την κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής που ακολουθεί, αλλά και το ατομικό ιατρικό του ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το φύλο και την ηλικία, ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων, με τις πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται στα πλαίσια του ετήσιου check up να είναι οι εξής:

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΔΡΕΣ

Γενική αίματος , ΤΚΕ, Γλυκόζη ,Ουρία, Κρεατινίνη, SGOT, SGPT, γ-GT, Αλκαλική φωσφατάση, Χοληστερίνη ολική , Τριγλυκερίδια, Χοληστερίνη-HDL, Χοληστερίνη-LDL, TSH, 25(OH)VITD3,  Γενική ούρων,  PSA (άνδρες >40 ετών) 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Γενική αίματος, ΤΚΕ, Γλυκόζη, Ουρία, Κρεατινίνη, SGOT, SGPT, γ-GT, Αλκαλική φωσφατάση, Χοληστερίνη ολική , Τριγλυκερίδια, Χοληστερίνη-HDL, Χοληστερίνη-LDL, Ασβέστιο, Φώσφορος, Σίδηρος, Φερριτίνη, TSH, 25(OH)VITD3,  Γενική ούρων

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΙΔΙΑ

Γενική αίματος, ΤΚΕ, Γλυκόζη, Ουρία, SGOT, SGPT, Αλκαλική φωσφατάση, Χοληστερίνη ολική , Τριγλυκερίδια, , Σίδηρος, Φερριτίνη, TSH, 25(OH)VITD3,  Γενική ούρων

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL