ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Η 24η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τον έλεγχο της φυματίωσης. Σαν σήμερα το 1882 ανακοινώθηκε από τον Dr Robert Koch η ανακάλυψη του βακίλου της φυματίωσης που άνοιξε το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής.

Κάθε μέρα παγκοσμίως, πάνω από 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο αυτή. Από το 2000 συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν βοηθήσει στη θεραπεία 58 εκατομμύριων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγείας ( Π.Ο.Υ.) στην εποχή του Covid-19 αναδεικνύειεται η ευαλωτότητα των ατόμων με πνευμονικές παθήσεις και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η φυματίωση είναι γνωστή από την αρχαία εποχή. Νεκροτομικά ευρήματα έχουν βρεθεί από τη νεολιθική εποχή, ενώ ήταν επιδημική σε μούμιες στην Αίγυπτο από το 1000 π.χ. Ο Ιπποκράτης είχε αναγνωρίσει την πνευμονική μορφή και την ονόμασε φθίση και Ο Αριστοτέλης είχε αναγνώρισει την αερογενή μεταφορά από ασθενείς. 

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Από μικροβιολογικής άποψης πρόκειται για ένα λεπτό κεκκαμένο βακτηρίδιο, με διάμετρο 0,2-0,5 μ και μήκος 2-4 μ. Χρωματίζεται με οξεάντοχη χρώση και έχει αργό χρόνο διπλασιασμού 15-20 ώρες, ενώ μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για δεκαετίες. 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς από μεταδοτικό πάσχοντα. Το M. bovis μεταδίδεται σπάνια με κατάποση σε απαστερίωτο γάλα, ενώ μπορεί να μεταδοθεί με ενοφθαλμισμό στο δέρμα ή διαπλακουντιακά.

Κλινικά διαχωρίζεται σε πρωτοπαθή Φυματίωση και σε εστίες Δευτεροπαθούς φυματίωσης με πνευμονική εντόπιση στο 85%, καθώς και σε εξω-πνευμονικές εστίες (λεμφαδένες, πλευρίτιδα, ουρογεννητικό, οστά & αρθρώσεις, μήνιγγες, έντερο, δέρμα).

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΜΒΟΛΙΟ

Η πρόληψη γίνεται με το BCG εμβόλιο το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό στην προστασία των παιδιών από τη νόσο, με διάρκεια προστασίας  15-20 χρόνια και αποτελεσματικότητα 80%.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η µικροβιολογική διάγνωση της φυµατίωσης αποτελεί σηµαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της νόσου και επιτυγχάνεται είτε µε τη κλασική µεθοδολογία (µικροσκοπική εξέταση, καλλιέργεια, βιοχηµική ταυτοποίηση) είτε µε σύγχρονες µοριακές µεθόδους 

Στην καθηµερινή κλινική πρακτική, ως διαγνωστικές εξετάσεις πρώτης γραµµής χρησιµοποιούνται η φυµατινοαντίδραση Mantoux και η ανίχνευση της κυτταρικής ανοσιακής απάντησης στη φυµατίνη QuantiFERON-ΤΒ Gold Plus.

Δερματινοαντίδραση Mantoux

•Κεκαθαρμένα πρωτεινικά έκδοχα οξέαντοχου βάκιλλου Tbc

•Αναγνώριση μολυνθέντων / διερεύνηση ασθενών

•Μέτρηση σκληρίας όχι ερυθρότητας

•Αναφορά διάστασης σε mm και όχι «θετική ή αρνητική»

•Ανάγνωση σε 48-72 ώρες –θετικό ως και 7 ημέρες

Δυστυχώς τα μειονεκτήματα της Mantoux είναι  ότι μπορεί να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε προηγηθέντα εμβολιασμό και σε άτυπα μυκοβακτηρίδια και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε πολύ πρόσφατη λοίμωξη , σε νεογνά, σε γενικευμένη νόσο ή και σε ανοσοκαταστολή. 

Δοκιμασίες έκκρισης IFN-γ (IGRA)- QuantiFERON-ΤΒ Gold Plus

Πλεονεκτήματα: 

-Δεν επηρεάζεται από εμβολιασμό BCG και άτυπα μυκοβακτηρίδια

-Απαιτείται μόνο μία επίσκεψη και αιμοληψία.

-Είναι αντικειμενικότερη μέθοδος 

-Πιθανώς καλύτερη μέθοδος σε ανοσοκατεσταλμένους

Μειονεκτήματα:

-Πιο πολύπλοκη, απαιτητική , ακριβή εξέταση

-Μπορεί να δώσει σε κάποιες περιπτώσεις αδιευκρίνιστα αποτελέσματα

-Δεν διακρίνει ενεργότητα

-Μη αξιόπιστη για την παρακολούθηση μεταστροφής

ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γίνεται με χρώση Ziehl-Neelsen ή φθορίζουσα Χρώση Auramine-Rodamine

Κατάλληλα δείγματα είναι τα πτύελα, προκλητά πτύελα, βρογχοσκόπηση, διαβρογχικές βιοψίες, μεταβρογχοσκοπικά πτύελα, εξωπνευμονικά υλικά 

Καλλιέργεια σε στερεό υλικό Löwenstein–Jensen με επώαση μέχρι και 8 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της καλλιέργειας. Η καλλιέργεια ξεκινάει να ελέγχεται 7-8 ημέρες μετά τον ενοφθαλμισμό του δείγματος.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Μετά την κλινική, μικροβιολογική, ακτινολογική τεκμηρίωση της νόσου στόχοι της αντιφυματικής θεραπείας πρέπει να είναι: 

-Η ίαση του ασθενή

-Η διακοπή της μεταδοτικότητας της νόσου

-Η προλήψη ανάπτυξης ανθεκτικότητας

Στο εργαστήριο μας σε συνεργασία με το κεντρικό εργαστήριο MEDISYN πραγματοποιείται η δοκιμασία έκκρισης IFN-γ (IGRA)- QuantiFERON-ΤΒ Gold Plus.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL