Τα αλλεργιογόνα είναι αντιγόνα που προκαλούν αλλεργία. Τα περισσότερα αλλεργιογόνα που αντιδρούν µε ΙgE και IgG αντισώµατα είναι  πρωτεΐνες, που φτάνουν στον οργανισμό, μέσω της αναπνοής, της επαφής με το δέρμα, της τροφής ή της λήψης φαρμάκων. Στις πιο πολλές  περιπτώσεις το αντίσωµα που χαρακτηριστικά ευθύνεται για µια αλλεργική αντίδραση ανήκει στον IgE ισότυπο (IgE-µεσολαβούµενες “αλλεργικές” αντιδράσεις).

Αλλεργικές Αντιδράσεις

Στις αλλεργικές αντιδράσεις το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει σε λειτουργία τους ανοσολογικούς μηχανισμούς του με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου. Οι ουσίες που παράγονται μέσω αυτών των μηχανισμών απάντησης του οργανισμού (π.χ. ισταμίνη) μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως φτάρνισμα, φαγούρα, ερυθρότητα ή ακόμα και σε πολύ σοβαρότερα συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή.

Αλλεργιολογικές Εξετάσεις

Με τις αλλεργιολογικές εξετάσεις, ελέγχουμε αρχικά εάν υπάρχει κάποιο αλλεργικό υπόβαθρο, με την μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης IgE και των ηωσινοφίλων. Στη συνέχεια προχωρούμε σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, τα RAST Test, τα οποία ανιχνεύουν και μετρούν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για κάθε ουσία – αλλεργιογόνο ξεχωριστά.

 

Τι είναι τα RAST test; 

Είναι μία εξέταση αίματος που γίνεται προκειμένου να προσδιοριστεί σε ποιες ουσίες ένα άτομο είναι αλλεργικό . Η συγκεκριμένη εξέταση έχει πολύ υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, καθώς συνδέεται με την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE. Το πλεονέκτημα της είναι ότι για να πραγματοποιηθεί δεν είναι πάντα απαραίτητο να διακοπεί η αντιισταμινική αγωγή, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει κάποιο δερματικό έκζεμα.

Τα RAST test χρησιμοποιούνται συχνά για να ελέγχονται αλλεργίες, όταν:

  • απαιτείται η διακοπή ενός ύποπτου αλλά απαραίτητου φαρμάκου
  • ο ασθενής πάσχει από σοβαρές δερματικές παθήσεις, όπως εκτεταμένο έκζεμα ή  ψωρίαση
  • ο ασθενής έχει τόσο υψηλό επίπεδο ευαισθησίας σε ύποπτα αλλεργιογόνα και η οποιαδήποτε χορήγηση των εν λόγω αλλεργιογόνων ουσιών μέσω δερματικών τεστ μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές παρενέργειες

 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Εξετάσεις Επέιγουσας Ιατρικής στο Medanalysis Μικροβιολογικό Κέντρο.

 

 

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL