ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ

69291818 doctor wallpapers

Προετοιμασία ασθενών και εξεταζομένων – Όλα οσα πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία σας και  για τη συλλογή των δειγμάτων:

Aπαιτείται 12ωρη νηστεία και 24ωρη αποχή από αλκοόλ.

Η συλλογή των δειγμάτων αίματος συνιστάται να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες (7:00 – 10:30 πμ).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του αίματος δεν επηρεάζονται μετά από ένα κανονικό πρόγευμα. Κύρια εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι αναλύσεις που σχετίζονται με το μεταβολισμό όπως η γλυκόζη (σάκχαρο), τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη και γενικά τα λιπίδια αίματος.

Επιτρέπεται η λήψη νερού.

Παράκληση να αναφέρεται στο εργαστήριο η λήψη οποιονδήποτε φαρμάκων.

H αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία. Όλες οι εξετάσεις αξιολογούνται πάντα ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Προτιμότερο όμως χρονικό διάστημα για καλύτερη εκτίμηση των περισσοτέρων εξετάσεων (Προλακτίνης, FSH, LH, Ανδρογόνων) είναι μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου. Η Οιστραδιόλη την 14η και η Προγεστερόνη την 21η.

Για εξέταση Προλακτίνης: είναι προτιμότερο η αιμοληψία να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τον ύπνο και μακριά από περιόδους άγχους. Διάφορα επίσης φάρμακα (αντιβιοτικά, αγχολυτικά, αντιόξινα, αντισυλληπτικά κ.λ.π.) είναι δυνατόν να επηρεάσουν την εξέταση.

Τεστ εγκυμοσύνης (β-χοριακής γοναδοτροπίνη): η καταλληλότερη μέρα εξέτασης είναι μετά την 2η μέρα καθυστέρησης της περιόδου. Σε εξωσωματική γονιμοποίηση η καταλληλότερη μέρα εξέτασης είναι η 14η από την εμβρυομεταφορά.

H αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για άτομα που λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του θυρεοειδούς η αιμοληψία συνίσταται να γίνεται τις πρωινές ώρες και πριν τη λήψη του φαρμάκου.

H αιμοληψία συνιστάται να γίνεται 7-9 πμ ή 3-5 μμ.

H αιμοληψία συνίσταται να γίνεται τις πρωινές ώρες και πριν τη λήψη του φαρμάκου.

H αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία.

Η εξέταση γίνεται πρωί μετά από 12 ώρες νηστεία. Η καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Προετοιμασία:

Θα πρέπει να προετοιμαστείτε λαμβάνοντας τις 3 προηγούμενες της εξέτασης ημέρες γεύματα που να περιέχουν τουλάχιστον 150 γρ. υδατανθράκων την ημέρα ( ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ψωμί, αρακάς, φασόλια, φρούτα κτλ.).

Η εξέταση γίνεται πάντα πρωινές ώρες ( περίπου 8 – 10 πμ).

Να μην φάτε και πιείτε, να μην καπνίσετε και να μην ασκηθείτε έντονα τουλάχιστον 10 ώρες πρίν την εξέταση. Επιτρέπεται μόνο το νερό.

Αποφύγετε την εξέταση αν είστε άρρωστος, πρόσφατα χειρουργημένος.

Ενημερώστε τον ιατρό σας αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή γιατί ίσως χρειαστεί να διακόψετε κάποια φάρμακα που ενδεχομένως επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Πώς γίνεται:

Η εξέταση διαρκεί 2 ώρες.

Κατά την έναρξη της εξέτασης θα σας πάρουν ένα δείγμα αίματος για να μετρηθεί το σάκχαρο νηστείας.

Στη συνέχεια θα σας δοθεί να πιείτε εντός 5 λεπτών ένα γλυκό διάλυμα που περιέχει 75 γρ γλυκόζης.

Μετά από 1 και 2 ώρες θα σας πάρουν και άλλο δείγμα αίματος για να μετρηθεί το σάκχαρο μετά την λήψη της γλυκόζης.

Μπορεί ο ιατρός σας να ζήτήσει επιπλέον μετρήσεις αν το κρίνει χρήσιμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτές τις 2 ώρες της εξέτασης θα πρέπει να παραμείνετε καθιστοί, να μην καπνίσετε, και φυσικά να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι καλλιέργειες ούρων χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση των βακτηριακών ουρολοιμώξεων. Τα ούρα είναι ένα θρεπτικό υλικό ανάπτυξης για τα περισσότερα μικρόβια που προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα. Σε θερμοκρασία δωματίου επιτρέπουν την ανάπτυξη πολλών μικροργανισμών. Η συλλογή των ούρων πρέπει να είναι όσο πιο άσηπτη γίνεται. Τα δείγματα μεταφέρονται αμέσως στο εργαστήριο και σε περίπτωση καθυστέρησης θα πρέπει να μπαινουν στο ψυγειο.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Πριν την συλλογή των ούρων πρέπει να γίνεται πολύ καλός τοπικός καθαρισμός.

Η τεχνική του καθαρισμού πρέπει να εκτελείται όσο πιο σχολαστικά γίνεται για να αποφευχθεί πιθανή επιμόλυνση από μικρόβια που βρίσκονται στο αιδοίο, την ουρήθρα και την περιοχή του περινέου και έτσι τα μικρόβια που θα απομονωθούν στα ούρα να είναι εκείνα που προέρχονται από την κύστη ή την ουρήθρα.

Το δείγμα για καλλιέργεια ούρων δεν πρέπει να λαμβάνεται από τυχαίο ουροδοχείο. Τα ούρα  τοποθετούνται κατευθείαν στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο με το οποίο θα σταλούν για καλλιέργεια.

Η συλλογή πρώτων πρωινών ούρων είναι η καλύτερη επιθυμητή επειδή τότε ο αριθμός των βακτηρίων είναι μεγαλύτερος. Ιδανικά, τα ούρα για  την καλλιέργεια θα έπρεπε να έχουν παραμείνει για  4 ώρες τουλάχιστον στην ουροδόχο κύστη, πριν από τη λήψη.

Ένα δείγμα ούρων 3-5 κ.ε. που συλλέγεται με άσηπτο τρόπο τοποθετείται σε αποστειρωμένο δοχείο. Ο καθετηριασμός της κύστης ,η υπερηβική συλλογή ή η συλλογή ούρων από μόνιμο καθετήρα , είναι εναλλακτικοί τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Ο καθετηριασμός ενισχύει τον κίνδυνο πρόκλησης ουρολοίμωξης. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε αυτόν τον τρόπο συλλογής ούρων.

Τα δείγματα ούρων για καλλιέργεια, δεν πρέπει να συλλέγονται ποτέ από ουροσυλλέκτη που αποτελεί μέρος μόνιμου ουροκαθετήρα.

Ιδανικό είναι τα ούρα να δίνονται στο εργαστήριο και να εξετάζονται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό τα ούρα μπορούν να μπουν στο ψυγείο και να φυλαχθούν  πριν καλλιεργηθούν.

Λήψη  αντιβιοτικών μπορεί  να έχουν  επίδραση στα αποτελέσματα  της καλλιέργειας. Η εξέταση δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται εάν δεν περάσουν 56 τουλάχιστον ώρες από την λήψη της τελευταίας δόσης του φαρμάκου.

Συνιστάται προσυνεννόηση με το εργαστήριο για περαιτέρω οδηγίες.

ΟΔΗΓΙΕΣ : Ο ασθενής κατά την έναρξη της περιόδου των 24 ωρών (π.χ. το πρωί στις 7:00 π.μ.) πρέπει να ουρήσει ώστε να αδειάσει την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα αυτά απορρίπτονται. Στη συνέχεια μαζεύονται όλα τα ούρα κάθε ούρησης κατά την διάρκεια των 24 ωρών που ακολουθούν καθώς και τα ούρα κατά το τέλος της χρονικής περιόδου των 24 ωρών στις 7:00 π.μ. της άλλης ημέρας. Όλα τα ούρα πρέπει να μαζευτούν μέσα σε ειδικό δοχείο (με ή χωρίς συντηρητικό) και να διατηρηθούν στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της συλλογής. Το δοχείο μπορεί να το προμηθευτεί ο ασθενής από το φαρμακείο.

Για την εξέταση βανιλλυλομανδελικο οξυ (VMA) οι παρακάτω τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται από τον εξεταζόμενο 3 ημέρες πριν και κατά την διάρκεια της συλλογής του δείγματος: καφές, τσάι, μπανάνες, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, κακάο, σοκολάτα, βανίλια και ξηροί καρποί. Φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγονται για το ίδιο χρονικό διάστημα διακόπτονται μόνο μετά από ιατρική συμβουλή.

Για την εξέταση κατεχολαμινών και μετανεφρινών οι παρακάτω τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται από τον εξεταζόμενο 3 ημέρες πριν και κατά την διάρκεια της συλλογής του δείγματος: καφές, τσάι, μπανάνες, αβοκάντο, κακάο, σοκολάτα, βανίλια, ξηροί καρποί, οινοπνευματώδη και κάπνισμα. Φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγονται για το ίδιο χρονικό διάστημα διακόπτονται μόνο μετά από ιατρική συμβουλή.

Ο ασθενής πρέπει να συλλέξει το δείγμα απευθείας σε αποστειρωμένο δοχείο που του προμηθεύεται από  το εργαστήριο ή από το φαρμακείο.  Δείγμα που πάρθηκε από τη λεκάνη του αποχωρητηρίου είναι ακατάλληλο. Η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο πρέπει να γίνει μέσα σε 2 ώρες χωρίς να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Τα πτύελα πρέπει να προέρχονται από βαθύ βήχα. Ο επαρκής βήχας καθιστά τον ασθενή ικανό να παράγει ικανό δείγμα πτυέλων. Ο ασθενής πρέπει να πάρει δύο βαθιές ανάσες και μετά από μία τρίτη να βήξει δυνατά. Το δείγμα πρέπει να τοποθετείται σε αποστειρομένο δοχείο που να έχει αποστειρωμένο πώμα. Προτιμούνται τα πρωινά δείγματα. Ποσότητα 1-3 κ.ε. είναι επαρκής. Βεβαιωθείτε ότι το δείγμα είναι πραγματικά από πτύελα και όχι από σίελο πριν να σταλεί στο εργαστήριο επειδή μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα από την μη ανίχνευση του αληθινού παθογόνου. Η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο πρέπει να γίνει μέσα σε 2 ώρες χωρίς να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Για καλλιέργεια σπέρματος: ο ασθενής μπορεί να συλλέξει το δείγμα απευθείας σε αποστειρωμένο δοχείο που  προμηθεύεται από  το εργαστήριο ή από το φαρμακείο..  Η συλλογή του δείγματος πρέπει να γίνει προσεκτικά με αυνανισμό ώστε να ληφθεί όλη η ποσότητα του σπέρματος. Πρέπει να έχει προηγηθεί καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και νερό ή καλύτερα ντους και στη συνέχεια καλό στέγνωμα της περιοχής με καθαρή σιδερωμένη πετσέτα. Ακολουθεί η διαδικασία της λήψης του δείγματος.

Για την εξέταση του  σπερμοδιαγράμματος: ισχύουν όλες οι παραπάνω οδηγίες και επιπλέον απαιτείται αυστηρά τήρηση αποχής 3 εώς 5 ημερών. Το δείγμα να μεταφερθεί στο εργαστήριο εντός μίας ώρας χωρίς να εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες Απαιτείται ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Διαβάστε περισσότερα στο Ανδρολογικό τμήμα-Σπερμοδιάγραμμα.

Η ασθενής θα πρέπει να έχει πλυθεί πολύ καλά τοπικά με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι από την προηγούμενη ημέρα και να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή. Εάν η λήψη γίνει από τον Γυναικολόγο Ιατρό είναι απαραίτητο να μεταφέρθούν εγκαίρως τα δείγματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο σε υλικό stuart και  σε σωληνάριο με φυσιολογικό ορό. Εάν έχει πάρει η ασθενής πρόσφατα αντιβίωση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL