Κάπνισμα & Επιπτώσεις στην Υγεία

Κάπνισμα & Επιπτώσεις στην Υγεία

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Πρόκειται για μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιβλαβείς και θανατηφόρες επιπτώσεις της χρήσης και της έκθεσης στον καπνό και για ένα κάλεσμα ενημέρωσης σχετικά με τις συνέπειες του συγκεκριμένου εθισμού.

Το κάπνισμα αποτελεί αίτιο για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές. Το κάπνισμα είναι και η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ενώ επιδεινώνει το άσθμα είτε στους ίδιους τους καπνιστές είτε στους παθητικούς καπνιστές.

Το κάπνισμα όμως εκτός από τις γνωστές βλάβες που προκαλεί στο αναπνευστικό σύστημα αποτελεί αίτιο σοβαρών προβλημάτων και στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

Όλα τα συστήματα του οργανισμού όμως επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο από τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από το κάπνισμα.

Από την επίδραση του καπνίσματος στο νευρικό σύστημα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών της άνοιας και διπλασιάζει τον κίνδυνο για Alzheimer, ενώ αυξάνει κατά 50% το σχετικό κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι οφθαλμοί επηρεάζονται ιδίως σε καπνιστές που καπνίζουν >20 τσιγάρα / ημέρα με αυξημένο κίνδυνο για καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οπτική νευροπάθεια και οφθαλμοπάθεια Graves.

Από το πεπτικό σύστημα πρέπει να αναφερθεί ότι το κάπνισμα αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στομάχου ενώ ευθύνεται και για τα αυξημένα ποσοστά ογκογένεσης κατά μήκος όλου του πεπτικού σωλήνα (λεπτό και παχύ έντερο), το ήπαρ και το πάγκρεας.

Επιπρόσθετα οι καπνιστές βιώνουν συχνότερα συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό τους σύστημα όπως κοιλιακό άλγος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσπεψία. Οι νυν-καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τη Νόσο του Crohn, ενώ όσοι συνεχίζουν και καπνίζουν μετά τη διάγνωσή της έχουν χειρότερη πρόγνωση με περισσότερα συμπτώματα, συχνότερες υποτροπές.

Στο ουροποιητικό σύστημα έχει αυξημένη συσχέτιση με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως καθώς και τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, ενώ από το γεννητικό σύατημα σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα.

Η επίδραση του καπνίσματος στην πυκνότητα των οστών είναι αθροιστική με την αύξηση της ηλικίας. Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν αυξημένη πιθανότητα για οστεοπενία και οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τις μη-καπνίστριες.

Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ιδιαίτερα για τις νεαρότερες ηλικίες που αποτελούν στόχο για την καπνοβιομηχανία. Χρειαζόμαστε πρότυπα υγείας για τους νέους και την προώθηση της καλής μεσογειακής διατροφής και του αθλητισμού, ως αποτρεπτικού πυλώνα έναντι στην επιλογή του καπνίσματος.

Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια γενιά εξαπατημένη από τα ψέματα της καπνοβιομηχανίας, η οποία προσποιείται ότι προωθεί την ελευθερία της προσωπικής επιλογής, διασφαλίζοντας παράλληλα αιώνια κέρδη – ανεξάρτητα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πληρώνουν με τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Εξετάσεις Επείγουσας Ιατρικής

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL