Εμβολιασμός των Παιδιών έναντι του COVID 19 – Νεότερα Δεδομένα

Εμβολιασμός Παιδιών COVID 19

Με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψη μας οδηγίες και προβληματισμούς που έχουν εκδώσει μεγάλοι οργανισμοί που ασχολούνται με την καταπολέμηση των λοιμώξεων στις ΗΠΑ (CDC) και στην Ευρώπη (ECDC).

Στις 25 Νοεμβρίου 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για τον COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών με βάση μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη  στην οποία περισσότερα από 3 000 παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έλαβαν το εμβόλιο.

Η έκθεση του ECDC της 1η Δεκεμβρίου 2021 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 θα πρέπει να θεωρούνται ως ομάδα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, όπως και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Παιδιά χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου είναι επίσης ευαίσθητα σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, επομένως θα μπορούσε να υπό σκέψη ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογία του SARS-CoV-2 σε εθνικό επίπεδο. 

Τα δεδομένα ασφάλειας βέβαια του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι επί του παρόντος περιορισμένα και το επίπεδο φυσικής ανοσίας στους μη εμβολιασμένους και η διάρκειά του είναι προς το παρόν άγνωστα και πιθανότατα ετερογενή στον πληθυσμό. 

Το CDC συνιστά για όλα τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω να κάνουν εμβόλιο κατά του COVID-19 για να βοηθήσουν στην προστασία έναντι του COVID-19.

Στον πιο κάτω πίνακα φαίνονται τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση ανά ηλικιακή ομάδα:

 ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ

   Pfizer-BioNTech

   Moderna

   J&J / Janssen
 4 ετών και πάνω

  Όχι

  Όχι

  Όχι

 5–11 ετών

  Ναι

  Όχι

  Όχι

 12–17 ετών

  Ναι

  Όχι

  Όχι

 18 ετών και πάνω

  Ναι

  Ναι

  Ναι

*Στοιχεία από το CDC

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για τον COVID-19 είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη προστασία όλων από επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19 αλλά και τη ίδια τη νόσηση.  Από την άλλη ο εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων. Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό παραμένει η κύρια προτεραιότητα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να εμβολιαστούν για τον COVID-19;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν καταγραφεί σχεδόν 2 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν βαριά από τον COVID-19 και ακόμη και να χρειαστούν νοσηλεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπλοκές από τη νόσηση μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Τα παιδιά είναι το ίδιο πιθανό να νοσήσουν από τον COVID-19 όσο και οι ενήλικες. Στις ΗΠΑ από τα μέσα Οκτωβρίου 2021,  8.300  παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν χρειαστεί νοσηλεία σχετιζόμενη με τον COVID-19 ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 100 θάνατοι. Στην πραγματικότητα, ο COVID-19 κατατάσσεται ως μία από τις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Τα παιδιά που νοσούν από COVID-19 μπορεί επίσης να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C)—μια κατάσταση όπου διάφορα μέρη του σώματος αναπτύσσουν φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή του γαστρεντερικού. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 2.300 περιστατικά του συνδρόμου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα παιδιά με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον COVID-19 σε σχέση με τα παιδιά χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι ασφαλή για παιδιά και εφήβους:

Πριν συστήσουν τον εμβολιασμό για τα παιδιά κατά του COVID-19, οι επιστήμονες διεξήγαγαν κλινικές μελέτες με χιλιάδες παιδιά και δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια τους. Ο FDA έδωσε στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 επείγουσα άδεια χρήσης σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών και πλήρη έγκριση για χρήση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. 

Τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19 υπερτερούν των γνωστών και των πιθανών κινδύνων.

-Σοβαρά προβλήματα υγείας που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για τον COVID-19 είναι σπάνια.

-Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 12–17 ετών. Αυτές οι αντιδράσεις είναι σπάνιες. 

-Γενικά, οι έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα από ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών, δεν εμφανίστηκαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο για τον COVID-19. Η μυοκαρδίτιδα αναφέρθηκε έως και 37 φορές πιο συχνά σε μη εμβολιασμένα παιδιά κάτω των 16 ετών με διάγνωση COVID-19 σε σύγκριση με άλλους ασθενείς της ίδιας ηλικιακής ομάδας .

-Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως η αναφυλαξία, μπορεί να προκληθεί μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19, αλλά αυτή είναι σπάνια.

-Τα παιδία  δεν μπορεί να νοσήσουν από COVID-19 εξαιτίας κάποιου εμβολίου για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer-BioNTech. 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 προκαλούν προβλήματα γονιμότητας.

Συνολικά τα ποσοστά νοσηλείας στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν αυξηθεί, όπως και στις άλλες ηλικιακές ομάδες, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Η κύρια προτεραιότητα των εκστρατειών εμβολιασμού που επιδιώκουν τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζονται με τον COVID-19 θα πρέπει να παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στον ενήλικο πληθυσμό. Πριν από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στα παιδιά, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές βλάβες και τα οφέλη – συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στην υγεία και το «καλώς έχειν» καθώς και η επιδημιολογική κατάσταση στην κάθε χώρα. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

  1. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/interim-public-health-considerations-covid-19-vaccination-children-aged-5-11
  2. https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/considerations-vaccinating-children-5-11-years-old
  3. https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/planning/children.html
  4. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/children-teens.html

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL