Εμβόλιο Γρίπης εν μέσω Πανδημίας COVID 19

Εμβόλιο Γρίπης

Η τήρηση των προγραμμάτων εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, την εποχή του έτους καθώς και τυχόν επιδημικές εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προληπτικής ιατρικής.

ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ;

Το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη βοηθά να μειωθεί η σοβαρότητα της νόσησης από τον ιό καθώς και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία από τους τρεις ή τέσσερις υπότυπους της γρίπης που αναμένεται να είναι οι πιο συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. 

Είναι αποδεδειγμένο το όφελος από το αντιγριπικό εμβόλιο στην πρόληψη νόσησης – επιπλοκών – νοσηλειών από γρίπη. Ακόμα και αν δεν προφυλάσσει 100% από το να κολλήσει κάποιος γρίπη, το εμβόλιο θα βοηθήσει να έχει ηπιότερη νόσηση. Αντίθετα δεν προφυλάσσει καθόλου από λοίμωξη ή επιπλοκές του κορωνοϊού, αλλά μπορεί να αποτρέψει τη συλλοίμωξη και από τους δύο ιούς.

Σύμφωνα με το CDC είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να αναβάλουμε κάποια προγραμματισμένη δόση για το εμβόλιο έναντι της COVID 19  καθώς μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και ταυτόχρονα με το εμβόλιο έναντι της γρίπης.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ

Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται από τον ΠΟΥ για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και τα άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Λόγω του υψηλού ποσοστού μετάλλαξης του ιού, το εμβόλιο ενός έτους μπορεί να μην είναι χρήσιμο το επόμενο έτος. Το εμβόλιο περιλαμβάνει τους δύο πιο συχνούς υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, δηλαδή τους H1N1pdm09 και H3N2, καθώς και δύο στελέχη τύπου Β.

Το εμβόλιο αναδιαμορφώνεται κάθε έτος για 3-4 συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης, αλλά δεν περιλαμβάνει όλα τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να καταστεί αποτελεσματικό.

Πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ιδανικά κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και  απαιτείται μόνο μια δόση, καθώς τυχόν επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στη βελτίωση της ανοσίας. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

pastedGraphic.png

Οι  κοινοί αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης της μετάδοσης της γρίπης, όπως και για τον  COVID19 περιλαμβάνουν:

1) Καλή γενική κατάσταση  του οργανισμού και καλή υγιεινή (μη επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα),

2) Συχνό πλύσιμο των χεριών (με σαπούνι και νερό ή με πανάκια εμποτισμένα με αλκοόλη),

3) Αποφυγή της στενής επαφής με άλλους ασθενείς,

4) Παραμονή στο σπίτι εάν κάποιος είναι ασθενής,

5) Οι μάσκες προσώπου μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της μετάδοσης κατά τη φροντίδα ενός ασθενή.

6) Αποφυγή του καπνίσματος (το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από γρίπη και την εκδήλωση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου).

7) Η απολύμανση των επιφανειών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων. Η αλκοόλη και οι ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου είναι αποτελεσματικά απολυμαντικά για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης, Στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά  ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν χρειάζεται ο εμβολιασμός να γίνει φέτος νωρίτερα. Ο Οκτώβριος έως αρχές Νοεμβρίου είναι η ενδεδειγμένη περίοδος για να εμβολιαστεί κανείς στην Ελλάδα έναντι της γρίπης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL