Πρώιμη Διάγνωση Καρκίνου Του Μαστού

καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%.

Ηλικία

Στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε ιατρική ψηλάφηση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνει τον πρώτο της έλεγχο με μαστογραφία.

Από την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και ιατρική ψηλάφηση των μαστών, μία φορά το χρόνο.

Στις μικρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, όπου λόγω πυκνότητας του μαστού η μαστογραφία έχει μειωμένη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα μικρό καρκίνο, η γυναίκα μπορεί να ελέγχει τους μαστούς της με ιατρική ψηλάφηση.

Οι νέες γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση από χειρουργό μαστού) κάθε τρία χρόνια.

Κληρονομικότητα

Στον κληρονομικό καρκίνο του µαστού, έχουν εντοπστεί τα γονίδια BRCA1&2, τα οποία ευθύνονται για την εµφάνισή του. Τα γονίδια BRCA είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας και προστατεύουν από την ανάπτυξη καρκίνου.  Οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και  BRCA2 μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό που φθάνει στο 75-80% και καρκίνου των ωοθηκών σε ποσοστό περίπου 50-60%.

Ο κληρονομικός, όµως, καρκίνος, αποτελεί µικρό ποσοστό (περίπου 5-7%) των καρκίνων του µαστού. Για γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού προτείνεται να γίνεται ανίχνευση της κληρονομικής προδιάθεσης με ΜΟΡΙΑΚΗ  ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ  BRCA1 & BRCA2, εξέταση, η οποία προσφέρεται στο ιατρείο μας.

Η στοχευμένη αλληλούχιση και ανάλυση μεγάλων αναδιατάξεων των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, στην αύξηση των πιθανοτήτων έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης και στον εντοπισμό μελών της οικογένειας με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης των εν λόγω καρκίνων.

Είναι, σηµαντικό να αναφέρουμε ότι, ακόµα και αν τα γενετικά τεστ καρκίνου μαστού αποδειχθούν αρνητικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει κανονικά τους προληπτικούς ελέγχους γιατί εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον «τυχαίο» καρκινο του μαστού.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Έλεγχο Προδιάθεσης Οστεοπόρωσης

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL