Καρκίνος Ωοθηκών-Εκτίμηση Κινδύνου

καρκίνος των ωοθηκών

Ο Kαρκίνος των ωοθηκών αποτελεί το 4ο σε παγκόσμιο επίπεδο αίτιο θνησιμότητας λόγω νοσημάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο, στις γυναίκες.

Αποτελεί περίπου το 20% των καρκίνων που πλήττουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Εκδηλώνεται συνήθως μετά τα 50 έτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ;

Μέχρι σήμερα, η αιτία του καρκίνου της ωοθήκης δεν είναι απόλυτα κατανοητή.

Ως και το 90% όλων των περιπτώσεων των ωοθηκικών καρκίνων είναι σποραδικοί καρκίνοι της ωοθήκης. Αυτό σημαίνει ότι δε σχετίζονται με κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας σποραδικής μορφής καρκίνου της ωοθήκης σχετίζεται κυρίως, με τον συνολικό αριθμό των κύκλων ωορρηξίας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας.

Παράγοντες κινδύνου για τον ωοθηκικό καρκίνο είναι:

Η γήρανση

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ωοθήκης ή καρκίνου μαστού (ορισμένοι υπότυποι συνδέονται. με γνωστές γενωμικές μεταλλάξεις, για παράδειγμα με τις μεταλλάξεις που καλούνται BRCA1 και ΒRCA2. Αυτές οι μεταλλάξεις συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.)

Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού πριν την ηλικία των 50 ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ωοθήκης, του μαστού, του ενδομητρίου ή του εντέρου.

-Ο αριθμός των παιδιών που έχει γεννήσει μία γυναίκα. Οι άτεκνες γυναίκες διατρέχουν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ωοθήκης σε σχέση με εκείνες που έχουν γεννήσει παιδιά.

-Φυλή. Οι Καυκάσιες γυναίκες έχουν 30 με 40% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών από τις μαύρες ή ισπανόφωνες γυναίκες.

Παράγοντες που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών:

Ισχυρό αναπαραγωγικό ιστορικό

Ο θηλασμός έχει προστατευτική επίδραση

– Γυναικολογικό χειρουργείο. Τόσο η απολίνωση των σαλπίγγων όσο και η υστερεκτομή, σχετίζονται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Ωοθηκεκτομή

ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ;

-Κλινική εξέταση

-Απεικονιστικες εξετάσεις (Διακολπικό υπερηχογράφημα, Μαγνητική, αξονική τομογραφία, PET-CT )

-Ιστοπαθολογική εξέταση

-Η συμβολή του βιοπαθολογικού εργαστηρίου:

Οι συνδυαστικές μετρήσεις των καρκινικών δεικτών HE4 & CA-125 έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα υψηλότερης ευαισθησίας (έως και 76,4%) και ειδικότητας (95%) προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες στη εκτίμηση του κινδύνου. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των υπερήχων με τα επίπεδα του CA125 είναι πιο ακριβής για τη διάγνωση του πρωτοπαθούς καρκίνου των ωοθηκών από το διακολπικό υπερηχογράφημα και μόνο.

Ενημερωθείτε σχετικά με τις Eξετάσεις Kαρκινικών Δεικτών

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL