Kορωνοϊός Covid-19 Vs Γρίπη – Ομοιότητες & Διαφορές

διαφορές μεταξύ COVID-19 και γρίπης

Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ  COVID-19 και  γρίπης;

Οι ιοί που προκαλούν τον COVID-19 και τη γρίπη μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο. Μπορούν να μεταδοθούν και οι δύο μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή (σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων). Οι ιοί μεταδίδονται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή αερολυμάτων που απελευθερώνονται μέσω της ομιλίας, του φτερνίσματος ή του βήχα. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να ακουμπήσουν στο στόμα ή τη μύτη κάποιου ατόμου που βρίσκεται κοντά ή να εισπνευστούν. Και οι δύο ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν εάν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Φέτος πιθανότερα λόγω των μέτρων πρόληψης για τον COVID-19 παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά επίπτωσης και ρυθμού μετάδοσης της γρίπης, σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Ο COVID-19 και η γρίπη έχουν παρόμοια κλινική εικόνα που μπορεί να κυμαίνεται από πλήρως ασυμπτωματική μέχρι και την εμφάνιση ήπιας ή έντονης συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κακουχία, πονόλαιμος, καταρροή ή ρινική συμφόρηση, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ναυτία ή έμετος είναι κοινά και αυτός είναι ο λόγος που οι δύο ιώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστούν μόνο με βάση τη συμπτωματολογία.

Τόσο ο COVID-19 όσο και η γρίπη μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), οργανική ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλίτιδα ή μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Πολλοί ασθενείς με γρίπη ή ήπια συμπτώματα του COVID-19 μπορούν να αντιμετωπιστούν κατ΄ οίκον με ανάπαυση και ενυδάτωση, ωστόσο κάποιοι μπορεί να νοσήσουν πιο σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.

Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ COVID-19 και γρίπης;

Ο COVID-19 και η γρίπη έχουν πολλές διαφορές. Ο COVID-19 προκαλείται από ένα νέο κορωνοϊό που ονομάζεται SARS-CoV-2, ενώ η γρίπη προκαλείται από ιούς της γρίπης Α και Β.

Τα συμπτώματα του COVID-19 και της γρίπης εμφανίζονται σε διαφορετικούς χρόνους και έχουν κάποιες μικρές διαφορές. Με τον COVID-19, ενδέχεται να εμφανιστεί απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Τα συμπτώματα του COVID-19 εμφανίζονται γενικά 2- 14 ημέρες μετά την έκθεση, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συνήθως 1-4 ημέρες μετά την έκθεση. Ο COVID-19 φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικός και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τη γρίπη. Σοβαρή νόσηση όπως η πνευμονική βλάβη μπορεί να είναι συχνότερη στον COVID-19 παρά στη γρίπη. Το ποσοστό θνησιμότητας φαίνεται επίσης να είναι υψηλότερο στον COVID-19.

Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές επιπλοκές σε σχέση με τη γρίπη, όπως θρόμβους (blood clots) και φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (multisystem inflammatory syndrome) σε παιδιά.

Εάν ένα άτομο έχει COVID-19, μπορεί να είναι μεταδοτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι εάν είχε γρίπη.

Οι περισσότεροι ασθενείς με γρίπη, μεταδίδουν τη νόσο περίπου 1 ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικά κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες της λοίμωξης, ενώ πολλά παραμένουν μεταδοτικά για περίπου 7 ημέρες. Τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να μεταδώσουν ακόμη περισσότερο.

Το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη βοηθά να μειωθεί η σοβαρότητα της νόσησης από τον ιό και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία από τους τρεις ή τέσσερις υπότυπους της γρίπης που αναμένεται να είναι οι πιο συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Στην παρούσα φάση, δεν έχει λάβει έγκριση εμβόλιο για τον ιό που προκαλεί τον COVID 19, αλλά υπάρχουν 89 υποψήφια εμβόλια σε φάση προκλινικών δοκιμών, ενώ 33, 14 και 12 παράγωγα είναι σε κλινικές δοκιμές Φάσης 1, 2 και 3 αντίστοιχα.

Τέλος, μια άλλη σημαντική διαφορά όσον αφορά την αντιμετώπιση είναι ότι η γρίπη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιιικά φάρμακα, ενώ για τον COVID-19 έχουν δοκιμαστεί αρκετά φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποια τεκμηριωμένη «ιδανική θεραπεία».

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Ρόλο και τη Σημασία της Βιταμίνης D

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL