Μικροβιακή Αντοχή – Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών;

μικροβιακή αντοχή

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΟΠΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ; ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ

Τι είναι λοίμωξη;

Λοίμωξη είναι το σύνολο των κλινικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από την φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλούν μικρόβια, όταν βρεθούν σε ένα σημείο του οργανισμού όπου φυσιολογικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Η λοίμωξη είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί άμυνας έχουν κατασταλεί. 

Τι είναι τα αντιβιοτικά;

Ο Alexander Fleming ανακάλυψε, την πενικιλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό, το 1927. Έκτοτε  έχουν βρεθεί τουλάχιστον 155 διαφορετικά αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις χωρίς όμως να βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιβιοτικά είναι είτε φυσικές ουσίες, (παράγονται δηλαδή στη φύση συνήθως από μικροοργανισμούς) ή είναι συνθετικές ουσίες, που έχουν παρασκευαστεί στο εργαστήριο. Υπάρχουν πολλές ομάδες αντιβιοτικών, και κάθε ομάδα αντιβιοτικών χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένο τρόπο και φάσμα δράσης και συγκεκριμένη φαρμακοκινητική.

Αν και τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα, η αλόγιστη χρήση τους συνεισφέρει στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.

Τι είναι η Μικροβιακή Αντοχή;

Η Μικροβιακή Αντοχή είναι η μη θανάτωση των μικροοργανισμών από τα αντιβιοτικά, έτσι ώστε ο μικροοργανισμός εμφανίζεται ανθεκτικός σε κάποιο ή κάποια αντιβιοτικά που θα μπορούσαν να τον καταπολεμήσουν. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε αλλαγές στο γενετικό τους υλικό, ώστε να καταφέρνουν να επιβιώνουν.

Σε εργαστηριακό επίπεδο: η αντοχή των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά καθορίζεται σύμφωνα με συγκεκριμένα όρια ευαισθησίας (CLSI, EUCAST) και μεθοδολογία. Σε κλινικό επίπεδο μεταφράζεται ως αποτυχία της αντιμικροβιακής θεραπείας.

Η μικροβιακή αντοχή σήμερα στη χώρα μας:

Η παραγωγή νέων αντιβιοτικών είναι εξαιρετικά πτωχή σε σχέση με τη ραγδαία εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής. Διανύουμε την εποχή της ΠΑΝ-ΑΝΤΟΧΗΣ, δηλαδή την ύπαρξη λοιμώξεων από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά. 

Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη! Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.  Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι λοιμώξεις που στο παρελθόν θεραπεύονταν να ξαναγίνουν θανατηφόρες γιατί τα αντιβιοτικά δεν θα είναι πλέον δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν. Ιδιαίτερα σε ευπαθείς ασθενείς οι λοιμώξεις από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια μπορεί να καταλήξει σε θάνατο σε υψηλό ποσοστό (20%-70%).

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του που δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά.

Πως θα βοηθήσει η Πολιτική Ορθής Χρήση των Αντιβιοτικών: 

Τα μικρόβια δεν θα «απειλούνται» πια από τα αντιβιοτικά και έτσι δεν θα ξοδεύουν ενέργεια για να διατηρήσουν τους μηχανισμούς αντοχής και τελικά θα  γίνουν ξανά ευαίσθητα στα αντιβιοτικά! 

Tο μεγαλύτερο ποσοστό άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών αφορά τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού παιδιών και ενηλίκων και ιδιαίτερα την οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα η οποία προκαλείται κυρίως από ιούς. Με ένα άμεσο τεστ, το  Στρεπ-Τεστ που γίνεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο, ανιχνεύεται αν το αίτιο είναι στρεπτόκοκκος ή ιός. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς και έτσι εύκολα μπορεί να αποφευχθεί η άσκοπη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Για την αποφυγή ανάπτυξης μικροβιακής αντοχή, πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις παρακάτω οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας:

-Ποτέ δεν διακόπτουμε την θεραπεία μας, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος (π.χ ανεπιθύμητη ενέργεια) 

-Λαμβάνουμε τη δοσολογία που πρέπει για το σωστό χρονικό διάστημα, χωρίς να παραλείπουμε να υπερβαίνουμε αυθαίρετα την θεραπεία που μας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός μας 

-Ενημερώνουμε το γιατρό μας για οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια παρουσιάσουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία:

-Εμβολιάζόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τις οδηγίες του ιατρού μας 

-Αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων

-Πλένουμε συχνά τα χέρια μας 

Το μήνυμα  πρέπει να είναι σαφές. Χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα! Είναι ευθύνη όλων μας!

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Μοριακό Έλεγχο για κυστική Ίνωση

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεομάρτυρος Δημητρίου 1,
Tρίπολη

info@medanalysis.gr

2710 224245

SOCIAL